Duurzaamheid

Energieprestatiecertificaat

Steeds meer mensen zijn zich bewust van het belang van een goed geïsoleerde woning en een zuinige verwarmingsinstallatie. Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij bestaande huizen of appartementen. Het bepaalt tenslotte voor een groot deel het comfort van een woning.

Zowel de eigenaar van de woning als de kandidaat-huurder of -koper hebben er allebei baat bij om een EPC te laten opstellen. De verkoper of verhuurder kan hiermee de energiezuinige kenmerken van zijn woning aantonen én de kandidaat-bewoner weet onmiddellijk of hij, al dan niet, een hoge energiefactuur mag verwachten.

Verplichting van een EPC bij verkoop en verhuur!

Sinds 1 november 2008 is het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) verplicht bij de verkoop van huizen en appartementen. Voor verhuur is de verplichting ingegaan op 1 januari 2009. Het EPC moet opgesteld worden door een energiedeskundige type A die daarvoor door de Vlaamse overheid werd erkend. Vanaf het moment dat een woning te koop of te huur wordt aangeboden, moet een EPC aanwezig zijn. Bovendien is het vermelden van de energiescore verplicht bij een huur- of koopaankondiging.

Vanaf 1 juli 2017 ook voor woningen zonder verwarmingsinstallatie!

Vanaf 1 januari 2019: het EPC in een nieuw jasje en opgenomen in de woningpas!

Het verschil tussen energieprestatiecertificaat (EPC) en energieprestatie en binnenklimaat (EPB)

Verwar zeker de volgende 2 begrippen niet met elkaar! Een vergelijking vind je hieronder.

Een leuke Tv-spot dat in 2012 werd uitgezonden in het kader van de verplichte vermelding op huur- en koopadvertenties. Bekijk ze hier!

Nuttige links

Relevante documenten

Folder EPC
© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer