Duurzaamheid

Toegankelijkheid

Wat is levenslang- of meegroeiwonen?

Levenslang- of meegroeiwonen is een duurzame, lange termijnvisie op wonen en bouwen. Het biedt zowel antwoorden op de evoluerende levensfasen als op de veranderende noden en wensen van het individuele leven. Het heeft zowel betrekking op de individuele wooneenheid, het wijk- en buurtniveau als het gemeentelijk / stedelijk weefsel.

Een toegankelijke woning is een woning waar gebruikscomfort en functionaliteit voorop staat waarbij iedereen baat heeft: zowel de bewoners, familie en vrienden als hulpverleners.

Wanneer mensen investeren in een eigen woning, gaan ze er meestal vanuit dat ze daar ook hun leven lang in blijven wonen. De eisen die men aan zijn woning stelt, variëren door de jaren. Kinderen groeien op, bewoners worden ouder, eigen mogelijkheden wijzigen, ...

Het grootste voordeel van een meegroeiwoning is dat de woning zich aanpast aan haar bewoners en niet omgekeerd. Een doordacht (ver)bouwontwerp zorgt ervoor dat latere aanpassingen veel minder kosten omdat de structuur van de woning hierop al voorzien is.

Het idee van meegroeiwonen was bij oudere woningen nog niet van toepassing waardoor er hier nog bepaalde aanpassingen nodig zullen zijn. Wacht hier niet mee tot de nood het hoogst is. Op deze manier wordt een verhuis naar een residentiële instelling zo lang mogelijk uitgesteld. Thuiszorg is hierbij een mogelijk aanvullende ondersteuning.

Waar zou u op kunnen letten bij het (ver)bouwen of aanpassen van de woning?

  • de aanpassing van de badkamer met een inloopdouche en stevige muren voor steunbeugels/douchezitje
  • de voorziening van waterleiding in een ruimte op de gelijkvloers indien een traplift niet haalbaar zou zijn
  • de voorziening van elektriciteit onder- & bovenaan de trap voor een eventuele traplift of het voorzien van de stopcontacten op comfortabele hoogte
  • de praktische indeling van de keuken om de veiligheid en het comfort te verhogen

De bovenstaande lijst is zeker niet limitatief. Meer informatie of technisch advies kan je bij het Toegankelijkheidsbureau (Inter Vlaanderen) inwinnen!

Zijn er premies voor het (ver)bouwen van de woning in functie van toegankelijkheid?

Als je, als 65plus, aanpassingen doet in je woning is het mogelijk om een Vlaamse aanpassingspremie aan te vragen. Aan deze premie zijn enkele voorwaarden gekoppeld zoals het inkomen en de minimum kostprijs van de werken. Bovendien kunnen bepaalde inwoners van Hasselt & Diepenbeek een adviescheque aanvragen die bij een technisch advies van het Toegankelijkheidsbureau gebruikt kan worden.

Informatie en administratieve ondersteuning voor een premie aanvraag vind je bij het woonloket van je gemeente.

Woonlabo

De principes aangaande levenslang- of meegroeiwonen worden in de kijker gesteld via een demonstratiewoning die in maart 2013 werd opengesteld voor het grote publiek. De bedoeling van deze woning is om architecten, bouwheren en (ver)bouwers bewust te maken van de nood aan integrale toegankelijkheid en de mogelijkheden van meegroeiwonen. Het reserveren van zo’n bezichtiging kan via de site van het UD Woonlabo.

Meer info >>

images/editor/2013/11/image8.png

UD Woonlabo
Guffenslaan 39, 3500 Hasselt

tel.: +32 11 77 56 82
email: info@udwoonlabo.be
website: www.udwoonlabo.be

Geopend op woensdag van 13u - 17u. Overige dagen is het UD woonlabo enkel te bezoeken na reservatie.

Een project van de PHL en het Toegankelijkheidsbureau.
Met steun van de Europese Unie, EFRO, de Vlaamse Overheid, de Provincie Limburg en de stad Hasselt.

Nuttige links

Een ontwerpgids inzake meegroeiwonen kan je hier downloaden.

Relevante documenten

Folder BlijfOpEigenBenenStaan (BOEBS) Folder vermijd vallen Infofiche: douche Infofiche: handgrepen Infofiche: leefkeuken Infofiche: liften en hefplateaus Infofiches: ligbad Infofiche: niveauverschillen Infofiche: toilet Infofiche: wastafel
© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer