Duurzaamheid

Veilig wonen

Inbraakpreventie

Woninginbraken zijn een van de belangrijkste criminaliteitsvormen in Limburg. De cijfers van 2011 spreken boekdelen: 3.198 inbraken!

Politiediensten, gemeentelijke preventiediensten en het provinciebestuur maken van het terugdringen van de inbraken al jaren een prioriteit. Je woning goed en efficiënt beveiligen hoeft geen handenvol geld te kosten. Met relatief eenvoudige maatregelen verkleint de kans op inbraken aanzienlijk.

Onderaan deze pagina vind je enkele informatieve brochures met uitgebreide tips & tricks om dieven te weren.

Sinds kort kan je in het intergemeentelijk werkgebied (Diepenbeek, Hasselt & Zonhoven) een gratis advies krijgen inzake inbraakpreventie. Meer informatie vind je via onderstaande link.

Nuttige links

Laatste nieuws >>

Vakantietoezicht

Ga je binnenkort op wintersportvakantie of trek je naar de zon? Vraag dan alvast vakantietoezicht aan bij de lokale politie HAZODI. Ook tijdens andere periodes van afwezigheid zoals bijvoorbeeld een begrafenis, huwelijk of ziekenhuisopname houdt de politie een oogje in het zeil. Zij rijden tijdens hun patrouilles op regelmatige tijdstippen langs jouw woning. Het risico op inbraken wordt hierdoor kleiner en de politieaanwezigheid verhoogt tevens de algemene veiligheid in de wijk.

Vakantietoezicht aanvragen is heel eenvoudig: download het aanvraagformulier. Wanneer je dit formulier hebt ingevuld, kan je het mailen naar politie@hazodi.be. (Dit e-mailadres is echter beschermd tegen spambots waardoor je waarschijnlijk Javascript nodig hebt om het te kunnen zien.) Voor het aanvragen van vakantietoezicht kan je ook terecht bij het politiekantoor in jouw buurt of bij je wijkinspecteur.

De politie geeft je alvast al enkele tips via de folder "checklist vertrek".

Gezond wonen

Niet enkel je voeding en je leefgewoonten zijn belangrijk voor je gezondheid, ook je leefomgeving speelt een belangrijke rol. Een gezonde leefomgeving is meer dan enkel het milieu buiten. De lucht binnenshuis is vaak meer vervuild dan de buitenlucht. Daarom is het belangrijk dat je gezond woont!

Tips voor een gezond huis (en bewoners!)

 • Verse lucht een must!

Advies: Verlucht je woning om extra vocht of vervuilende stoffen in de lucht buiten te krijgen, bijvoorbeeld na het douchen of poetsen. Maar enkel verluchten is niet voldoende. Na een half uur is de frisse lucht verdwenen en hopen stof en vocht zich opnieuw op. Ventileren doe je best 24 uur per dag.

 • Afgestoft staat netjes

Advies: je lost je al veel op door je huis goed te ventileren en zo stofvrij mogelijk te houden. Begin in de slaapkamer. Laat je bed overdag verluchten en was elke week je lakens op 60 °C. Je bestrijdt stof in huis door regelmatig schoon te maken met water of microvezeldoekjes.

 • Geef CO geen kans

Advies: zorg dat de schouw goed trekt en dat je gastoestellen goed zijn afgesteld. Laat je toestellen en schouw regelmatig controleren door een vakman. Let bij aardgas op de kleur van de vlammen. Blauw betekent een goede verbranding, bij geel verloopt de verbranding slecht en is er gevaar voor een CO-vergiftiging.

>> laatste nieuws: Huisbaas veroordeeld voor CO-dood huurder [bron: HBvL 25/11/2014]

 • Roken

Advies: De beste oplossing is niet roken in huis; zeker niet in aanwezigheid van kinderen. Als er toch gerookt wordt, zet dan een raam open om de schadelijke stoffen af te voeren.

Actieweek 2017: 'gezond wonen, naar een rookvrijhuis'

 • Houtkachels en open haarden

Advies: Stook uitsluitend droog onbehandeld hout. Stook niet tijdens windstil en mistig weer. Laat de schoorsteen minimaal één keer per jaar vegen. Extra ventileren of luchten tijdens het stoken. Stook slim!

 • Poets gezond

Heel wat schoonmaakproducten heb je eigenlijk niet nodig en kunnen zelfs ongezond zijn. Vermijd daarom producten met gevaarsymbolen en gebruik een veiliger alternatief. Bleekwater is geen schoonmaakmiddel. Het bleekt en ontsmet, maar maakt niet schoon. Gebruik het nooit met andere producten zoals ontkalker. Je loopt het risico dat giftige chloordampen vrijkomen. Een allesreiniger is niet enkel gezonder, maar ook goedkoper.

Een laatste tip: herontdek oma’s trucjes zoals azijn om te ontkalken of citroensap om te ontvetten.

 • Doe-het-zelfmaterialen, schoonmaak- en bestrijdingsmiddelen

Advies: gebruik verschillende schoonmaakmiddelen niet gezamenlijk. Vervang chloor, geurblokjes en bestrijdingsmiddelen door minder schadelijke producten. Wanneer je gaat boren, zagen of schuren doe dit dan zoveel mogelijk buiten. Wanneer je binnen aan de slag gaat, ventileer dan goed.

Nuttige links

Brandveiligheid

Jaarlijks zijn er in ons land 10.000 branden. Deze veroorzaken heel wat menselijke en materiële schade.

Verminder het risico op brand in uw woning tot een minimum. Een veilige verwarmings- en elektriciteitsinstallatie én uw gezond verstand zijn de belangrijkste factoren om brand te vermijden.

Hieronder vindt u enkele belangrijke brandpreventietips.

Preventietips

Gebruik uw gezond verstand!

Tien losse preventietips:

 1. Laat uw verwarming- en elektriciteitsinstallaties installeren en nakijken door een vakman
 2. Vermijd bij het bouwen/verbouwen van uw woning het gebruik van brandbare bouwmaterialen.
 3. Leg nooit verlengsnoeren onder het tapijt, dekens of de deur.
 4. Reinig regelmatig de filters van uw droogkast en dampkap.
 5. Droog uw kledij in de droogkast of op het droogrek, niet op uw verwarming.
 6. Rook nooit in bed.
 7. Laat brandende kaarsen niet onbewaakt achter.
 8. Schakel elektrische apparaten volledig uit als u ze niet gebruikt.
 9. Zorg ervoor dat elektrische apparaten uit de buurt van water blijven
 • Materiële bescherming

Rookmelders detecteren de rook sneller dan u!

Zorg voor een evacuatieplan dat u regelmatig test met uw gezin.

 • Wat weten je kinderen over brandpreventie?

Kennen uw kinderen de brandveiligheidspictogrammen? Is er brand? Zorg dat uw kinderen weten hoe ze zo snel mogelijk de woning kunnen verlaten (evacuatie). Leer uw kinderen het nummer van de hulpdiensten (100 of 112) aan. Houd uw kinderen weg van gasinstallaties en giftige of ontvlambare producten.

 • Veilig gas gebruiken

Laat je gasinstallatie, controleren en onderhouden door een vakman.

 • Brand! Wat nu? (Voor uitgebreide informatie: zie brochure hieronder "omgaan met brandgevaar")

Brand in huis? Volg deze stappen

1. Voer je vluchtplan uit met alle huisgenoten.

2. Doe eventueel, als de brand niet te ernstig is, één bluspoging

3. Bel de brandweer (100 of 112).

Brandende frietketel? Hou hiermee rekening:

Gebruik een branddeken of een vochtige (maar geen natte!) doek. Probeer niet met water te blussen. Verplaats de frietketel niet. Leg de elektriciteit af.

Brandwonden:

Eerst water, de rest komt later. Koel de brandwonde dan onmiddellijk en minstens 20 minuten met fris water. Let op voor onderkoeling. Verwittig bij ernstige brandwonden zeker de hulpdiensten (100 of 112)

Ruikt u een gas geur (de typische geur van rotte eieren) binnen je woning?

 • Verlucht de ruimte indien mogelijk (zo hoog mogelijk verluchten voor aardgas en zo laag mogelijk voor andere gassen zoals LPG, butaan, propaan).
 • Verlaat de woning (geen lift gebruiken) als het lek aanzienlijk is.
 • Informeer de brandweer (112) en de netbeheerder.
 • Gebruik nooit schakelaars of elektrische toestellen (lichten, deurbel).

Nuttige links

Relevante documenten

Veilig wonen Hou ongewenste gasten buiten Rookmelders verplicht Waar rookmelders plaatsen? Omgaan met brandgevaar Vermijd brand aan je fornuis Co - een stille moordenaar in huis Geen vuiltje aan de lucht Asbest in en om het huis Ventileren en verluchten Ventileren- tips voor keuze & onderhoud ventilatiesystemen 2015: Bouwgids Gezond Bouwen Pictogrammen die je leven kunnen redden
© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer