Eigenaar

Collectief renoveren

Collectief renoveren van appartementsgebouwen in Hasselt

Meer dan 14.500 Hasseltse gezinnen wonen in een appartement. Hasselt telt meer dan 1000 residenties gebouwd voor 1982. De meeste van deze gebouwen zijn goed onderhouden, maar toch breekt er voor ieder gebouw een moment aan dat een grondige renovatie noodzakelijk wordt.

Bij een individuele woning neemt de eigenaar renovatiebeslissingen afgestemd op zijn eigen levens- en financiële situatie. Bij appartementsgebouwen ligt dat anders. Mede-eigenaars beslissen gezamenlijk over de werken. Te grote (financiële) tegenstellingen tussen de eigenaars kunnen eenvoudige en soms dringende renovaties op de lange baan schuiven, met alle gevolgen van dien.

Ben je lid van de raad van mede-eigendom van een appartementsgebouw of ben je syndicus en is je residentie toe aan een grondige renovatie? Hebben jullie geen idee waar jullie moeten starten en wat nu de (verborgen) prioriteiten zijn?

Hasselt stelt daarom een beperkt budget ter beschikking voor een grondige technische analyse door een aangestelde expert (DuboLimburg) voor residenties die toe zijn aan een grondige renovatie.

Let op! Voordat er overgegaan kan worden tot deze analyse zijn informatiemomenten op de raad van mede-eigendom noodzakelijk om te polsen naar het engagement en verwachting van alle leden. Dit is een fundament om het traject succesvol te kunnen vervolledigen. Een plaatsbezoek hoort ook bij deze voororiëntatie. We verlaten het traject nadat de grondige analyse en aanbevelingen werden voorgesteld op een (bijzondere) algemene vergadering. De syndicus kan dan verder aan de slag met de aangeleverde info.

Kandidaturen voor Hasseltse residenties kunnen toekomen op wonen@hasselt.be. Vermeld duidelijk de volgende zaken:

  • Het adres en de naam van de residentie
  • Het aantal wooneenheden en het bouwjaar
  • De gegevens van de syndicus
  • De renovatiewerken die zeker moeten gebeuren
  • De volgende datum van algemene vergadering van de vereniging van mede-eigenaars

Bekijk ook de reportage over het collectief renoveren in Hasselt op de redactie.be

13.11.2017 jongstleden werden er enkele lezingen georganiseerd met relevante thema's die interessant zijn voor zowel syndici, mede-eigenaren als vastgoedmakelaars. Er werd onder andere besproken waarom en hoe je een dak het beste renoveert, welke de financiële mogelijkheden zijn bij een renovatie en op welke manier je een doorlichting kunt krijgen van je appartementsgebouw. De presentaties van deze lezingen vind je onderaan bij de relevante documenten.

Nuttige links

Relevante documenten

Juridisch: waarom renoveren Financieel: hoe een renovatie financieren Financieel: bijlage 1 Financieel: bijlage 2 Analyse gebouw: DuboLimburg Praktisch: hoe een dak renoveren 1 Praktisch: hoe een dak te renoveren 2 Flyer Stad Hasselt: Collectief renoveren
© Woonwinkel Midden-Limburg | Disclaimer